Thank you for making us NO-1 IT Institute.Learn Beyond your Syllabus

Any Query - Tel: 0674-2547486, 6444690/91

HTML Interview Questions and Answers

Q1:  

What is the role of alt in the image input of HTML ?

a) It is used for adding alternating image
b) It is used for adding alternating text
c) It is used for changing the image on mouse hover
d) It is not a property of the image input


Answer :

(b) It is used for adding alternating text



Q2:  

Defination list is a combination of ordered and unordered list.

a) TRUE
b) FALSE


Answer :

(b) FALSE 



Q3:  

In a HTML page more than one element cannot have the same class name

a) TRUE
b) FALSE


Answer :

(b) FALSE



Q4:  

Which one of the following is used to create different form controls?

  1. <input>
  2. <type>
  3. <id>
  4. <form>


Answer :

4.<form> 



Q5:  

Which input type defines a radio button in a form?

  1. <input type=”radio”>
  2. <input type=”radiobutton”>
  3. <input type=”rbutton”>
  4. Both a and b


Answer :

(1) <input type="radio">



Q6:  

Cellspacing is the amount of space between the outer edges of the table cell and content of the cell

  1. True
  2. False


Answer :

(1) True



Q7:  

What does HTML stands for

  1. Hyperlinks and Text Markup language
  2. Hyper Text Markup Language
  3. Home tool markup language
  4. None of the above


Answer :

(1) Hyper Text Markup Language 



Q8:  

Which is the correct extension for an HTML file?

  1. .html
  2. .htm
  3. Both a and b
  4. Com


Answer :

(3) Both a and b



Q9:  

Which of the following target attribute is incorrect ?

          a) _child

          b) _parent  

          c) _blank

          d) Both a and b


Answer :

(a) _child



Q10:  

What does the <b> </b> tag line mean ?

          a) Text inside that will appear black

          b) Text inside that will appear bold

          c) Text inside that will appear brown

          d) Both a and c


Answer :

(b)  Text inside that will appear bold



Q11:  

Which of the following is not used in the head section of a page ?

          a) Metatags

          b) Title

          c) Table

          d) Script


Answer :

(c)Table 



Q12:  

What is the default width of a text field inside an HTML form ?

          a) 10

          b) 100

          c) 20

          d) 1000


Answer :

(c) 20 



Q13:  

Which input type defines a check box in a form ?

          a) <input type=”check”>

          b) <input type=”checkbox”>

          c) <input type=”select”>

          d) <input type=”selectbox”>


Answer :

 (b) <input type="checkbox">



Q14:  

Forms can be sent using get or post method.

          a) True

          b) False


Answer :

(a) True



Q15:  

Which keyword is used in the declaration of an HTML page ?

          a) Doctype

          b) Webpage

          c) Document

          d) Both a and b


Answer :

(a) Doctype



Q16:  

Which of the following properties are used to change the size of an HTML page ?

          a) bigger and smaller

          b) height and width

          c) pliers

          d) Both a and b


Answer :

(b) height and width



Q17:  

Which of the following tag names give the largest font size for a header text?

          a) h1

          b) h2

          c) h3

          d) h4


Answer :

(a) h1



Q18:  

Which of the following tag is used to mark a beginning of paragraph ?

a) <td>

b) <br>

c)  <p>

d) <tr>


Answer :

(c) <p> 



Q19:  

The common element which describe the web page is?

a) Heading

b) Paragraph

c) List

d) All of these


Answer :

(d) All of these



Q20:  

HTML tags can be commented by enclosing them in ’/* */’

          a) True

          b) False


Answer :

(b) False



Q21:  

Which of the following feature is a part of HTML 5?

      a)    Canvas

      b)    Audio & Video

      c)    Geolocation

      d)    All of the above.


Answer :

(d) all of above



Q22:  

 Which of the following browser supports HTML5 in its latest version?

a)  Mozilla Firefox

b)  Opera

c)  Both of the above

d)  None of the above


Answer :

(c) both of the above



Q23:  

Which of the following tag represents a section of the document intended for navigation in HTML5?

a)   footer

b)   nav

c)   section

d)   dialog


Answer :

(b) nav



Q24:  

The attribute of <form> tag

a)   Method

b)   Action

c)   Both a and b

d)   None of these


Answer :

(c) both a and b



Q25:  

<b> tag makes the enclosed text bold. What is other tag to make text bold?

a)   <strong>

b)   <dar>

c)   <black>

d)   <emp>


Answer :

(a) <strong>



Q26:  

How can you open a link a new browser window?

a)   <a href=”url” target=”new”>

b)   <a href=”url” target=”_blank”>

c)   <a href=”url”.new>

d)   <a href=”url” target=”open”>


Answer :

(b) <a href=”url” target=”_blank”>



Q27:  

Which tag inserts a line horizontally on your web page?

a)   <hr>

b)   <line>

c)   <line direction =”horizontal”>

d)   <tr>


Answer :

(a) <hr>



Q28:  

What should be the first tag in any HTML document?

a)   <head>

b)   <title>

c)   <html>

d)   <doctype>


Answer :

(d) doctype 



Q29:  

Which tag allows you to add a row in a table?

a)   <td> and </td>

b)   <cr> and </cr>

c)   <th> and </th>

d)   <tr> and </tr>


Answer :

(d) <tr> and </tr>



Q30:  

From which tag descriptive list starts ?

a)   <li>

b)   <dd>

c)   <dl>

d)   <ds>


Answer :

(b) <dd>



Q31:  

How can you make a numbered list?

a)   <dl>

b)   <ol>

c)   <list>

d)   <ul>


Answer :

(b) <ol>



Q32:  

What is the correct HTML for making a hyperlink?

a)   <a href=”http://www.litindia.in ”>Go to Lit site</a>

b)   <a name=”http://litindia.in”>Go to Lit site</a>

c)   <http://www.litindia.in>Go to Lit site</a>

d)   url=”http://www.litindia.in”>Go to Lit site


Answer :

(a) <a href=”http://www.litindia.in ”>Go to Lit site</a>



Q33:  

Choose the correct HTML tag to make a text italic

a)   <ii>

b)   <italics>

c)   <italic>

d)   <i>


Answer :

(d) <i>



Q34:  

What is the correct HTML for adding a background color?

a)   <body color=”yellow”>

b)   <body bgcolor=”yellow”>

c)   <background>yellow</background>

d)   <body background=”yellow”>


Answer :

(b) <body bgcolor=”yellow”>



Q35:  

Choose the correct HTML tag for the smallest size heading?

a)   <heading>

b)   <h6>

c)   <h1>

d)   <head>


Answer :

(b) <h6>



Q36:  

What is the correct HTML tag for inserting a line break?

a)   <br>

b)   <lb>

c)   <break>

d)   <newline>


Answer :

(a) <br>



Q37:  

What tag is used to display picture in a HTML page?

a)   Picture

b)   Img

c)   Image

d)   Src


Answer :

(b) Img



Q38:  

Marquee is a tag in HTML to

a)   Mark the list of items to maintain in queue

b)   Mark the text so that it is hidden in browser

c)   Display text with scrolling effect

d)   None of above


Answer :

(c) Display text with scrolling effect



Q39:  

There are ------------- different of heading tags in HTML

a)   4

b)   5

c)   6

d)   7


Answer :

(c) 6



Q40:  

Which of the following HTML code is valid?

a)   <font colour=”red”>

b)   <font color=”red”>

c)   <red><font>

d)   All of above are style tags


Answer :

(b) <font color=”red”>



Q41:  

HTML is considered as ----------------language

a)   Higher level language

b)   Markup language

c)   OOP language

d)   Programming language


Answer :

(b) Markup Language



Q42:  

HTML program can be read and rendered by-----------

a)   Compiler

b)   Web browser

c)   Server

d)   Interpeter


Answer :

(b) Web browser



Q43:  

Not all HTML Tags have closing tag associated with it.

a)   TRUE

b)   FALSE


Answer :

(a) TRUE



Q44:  

What is the <br> tag for?

a)   Space

b)   Paragraph

c)   Line break

d)   Word break


Answer :

(c) Line Break



Q45:  

Can <meta> tag be defined inside the <head> tag?

a)   TRUE

b)   FALSE


Answer :

(a) True



Q46:  

Can I play audios in HTML?

a)   TRUE

b)   FALSE


Answer :

(a) True



Q47:  

What are the meta tags used for?

a)   To store information usually relevant to browsers and search engines

b)   To only store information usually relevant to browsers

c)   To only store information about search engines.

d)   To store information about external links.


Answer :

(a) To store information usually relevant to browsers and search engines



Q48:  

How can we resize the image?

a)   Using resize attribute

b)   Using height and width

c)   Using size attribute

d)   Using rs attribute


Answer :

(b) Using height and width



Q49:  

What is cell padding?

a)   Used to separate cell walls from their contents

b)   Used to set space between cells

c)   Both a and b above

d)   Used to provide width to a cell


Answer :

(b) Used to separate cell walls from their contents



Q50:  

Which tag is used to lists the items with bullets?

a)   <bullet></bullet>

b)   <list></list>

c)   <ul></ul>

d)   <ol></ol>

 


Answer :

(c)<ul></ul>

 



© 2011 LITSOLUTION . All Rights Reserved

Site designed and developed by LITSOLUTION